Lastenhoito on aihe, joka herättää helposti voimakkaita tunteita. Moni kokee oikeudekseen puuttua toisten vanhemmuuteen ja siinä kokemiinsa puutteisiin. Suomessa pienten lasten vanhempien paineet ovat tutkimuksen mukaan kansainvälisessä vertailussa korkealla tasolla, ja moni vanhempi kamppaileekin jaksamisensa äärirajoilla.
Keskustelu vanhemmuudesta heräsi jälleen, kun Helsingin Sanomat julkaisi hiljattain artikkelin turkulaisesta lapsiperheestä, ja heidän kokemastaan rankasta pikkulapsiarjesta. Turkulainen pariskunta kertoi, millaista on selvitä ilman tukiverkkoja ja läheisten apua: heillä ei ole isovanhempia tai muita sukulaisia, jotka voisivat auttaa lapsenhoidossa. Pariskunta onkin turvautunut Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta saamaansa lastenhoitoapuun – keskimäärin 150 tunnin verran vuodessa. Tämä on mahdollistanut heille niinkin alkeelliset perustarpeet kuin työnteon ja riittävän unen. Pariskunta kertoi, että ilman ulkopuolista tukea he eivät olisi selvinneet.
Valitettavasti tämä apu on loppumassa, kun järjestö lopettaa lastenhoitopalvelunsa joulukuussa 2024. Somessa artikkeli herätti vilkasta keskustelua. Monet ymmärsivät pariskunnan tilanteen, mutta osa tuomitsi heidät ulkopuolisen avun tarpeesta. ”Yhden lapsen kanssa pitäisi kyllä pärjätä ilman apua,” oli erään kommentoijan mielipide.
Jokainen perhe on erilainen
Tällaiset kommentit paljastavat, kuinka vahvasti vanhemmuuteen liittyy niin ulkoisia kuin sisäisiä odotuksia ja paineita. Vanhemmuus nähdään usein suorittamisena ja jonkinlaisena kilpailuna, jossa epäonnistujat lytätään ja onnistujia kadehditaan. Vanhempien hyvinvoinnista on kuitenkin mahdotonta puhua puhumatta samalla lasten hyvinvoinnista: on tärkeää ymmärtää, että vanhemman hyvinvointi on suoraan kytköksissä lapsen onnellisuuteen ja kehitykseen.
On hyvä muistaa, että jokainen perhe on erilainen, ja jokaisella on omat haasteensa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla vanhempi, eikä vanhemmuus ole kilpailu siitä, kuka selviää vähimmällä tuella tai uupuu eniten.
Avun pyytäminen ei ole merkki epäonnistumisesta, vaan viisas ja rohkea teko – se on myös vastuullista vanhemmuutta. On tärkeää, että yhteiskunta ja ympäristö tukevat vanhempia jaksamaan, sillä vanhemman hyvinvointi näkyy suoraan lapsen elämässä. Vanhempien väsymys ei vain kuluta aikuista, vaan se voi vaikuttaa myös perheen yhteiseen arkeen ja lapsen kokemaan turvallisuuden tunteeseen.
Curon auttaa lapsiperheitä jaksamaan
Curon haluaa olla mukana rakentamassa perheille turvallisempaa ja helpompaa arkea. Curonin helpperit ovat koulutettuja ja luotettavia lastenhoitajia, jotka tarjoavat säännöllistä ja tarpeisiin mukautettua apua. Oli kyseessä sitten vanhemman oma lepohetki, työn ja arjen yhteensovittaminen tai ihan vain pieni hengähdystauko, Curon tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla perhe voi löytää tasapainon arjen keskellä.
Me Curonilla uskomme, että ihan jokainen vanhempi – perheen koosta riippumatta – ansaitsee mahdollisuuden pyytää ja saada apua. Vanhemmuus ei ole taakka, jota täytyy kantaa yksin, vaan yhteinen matka, jossa niin vanhempien kuin lasten hyvinvointi on tärkeää.
Oman perheeni tukena on ollut jo yli seitsemän vuoden ajan helpperimme Jackie, joka on tehnyt arjestamme sujuvaa ja toimivaa, ja auttanut minua jaksamaan pyörittää arkea työssäkäyvänä vanhempana ja kolmen pienen lapsen äitinä.
Mieheni on töidensä vuoksi paljon ulkomailla, ja Jackien panos perheemme auttamisessa on ollut korvaamatonta. Apu ei kuitenkaan ole pelkästään minua varten. Myös lapseni saavat enemmän huomiota ja yhteistä aikaa, kun tukena on toinen aikuinen, jonka kanssa jakaa vastuuta ja arjen haasteita. Jackiesta on tullut meille tänä aikana myös perheenjäsen, ja olen iloinen, että lapseni saavat elämäänsä yhden huolta pitävän, välittävän ja turvallisen aikuisen lisää. Se ei ole keltään pois, vaan auttaa meitä kaikkia voimaan paremmin.
Jos sinäkin tunnet tarvitsevasi apua arkeesi, älä epäröi. Curon on täällä, jotta sinä voit olla paras mahdollinen vanhempi – mutta myös jaksava ja hyvinvoiva ihminen. ❤️
Vanhemmuus ei ole kilpailu. Se on rakkautta, ainutlaatuisia hetkiä ja arjen tasapainottelua, ja me olemme täällä tukemassa sinua sillä matkalla.
– Anna Nanning, Curon Helpperi palveluvastaava