Ikäihmiselle tukea yksin asumiseen ja apua yksinäisyyden tunteisiin

Yksinäisyys on vakava ongelma ikääntyvien keskuudessa. Lähes 40 % suomalaisista ikäihmisistä kokee itsensä ainakin toisinaan yksinäiseksi. Yksinäisyyden vaikutukset ulottuvat laajalle, ja vaikuttavat henkilön fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin.

 

Monen seniorin läheiset – lapset ja lapsenlapset – asuvat kaukana, ja heillä on oma kiireinen arkensa elettävänään.  Lisäksi ikäihmisen kunto voi olla niin hyvä, että kunnan tarjoamaa kotihoitoa ei saa, tai sitä ei tarvitse. Curonin helpperi, eli kodinhoitaja, voi olla yksinäisen ikäihmisen apuna arkisissa askareissa ja aktiviteeteissa, ja näin tukea ikäihmisen kotona asumista ja samalla helpottaa yksinäisyyden tunnetta.

Yksinäisyys vaikuttaa arjessa pärjäämiseen

Yksinäisyys vaikuttaa ikäihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin sekä arjessa pärjäämiseen, siksi on hyvä ymmärtää, millaiset asiat yksinäisyyteen vaikuttavat. Vanhuusiässä koettu yksinäisyys voidaan jakaa emotionaaliseen, fyysiseen ja sosiaaliseen yksinäisyyteen.

 

Emotionaalinen yksinäisyys voi johtua esimerkiksi elämänkumppanin menettämisestä, yksin asumisesta, heikentyneestä terveydentilasta tai toimintakyvyn laskusta. Tunnepuoleen liittyvä yksinäisyys voi vaikuttaa merkittävästi mielenterveyteen.

 

Fyysinen yksinäisyys liittyy läheisyyden, kosketuksen tai intiimin kontaktin puutteeseen. Tämä voi olla erittäin raskasta ja heikentää elämänlaatua.

 

Sosiaalinen yksinäisyys ilmenee vuorovaikutussuhteiden ja ystävyyssuhteiden vähyytenä. Tämä voi johtua esimerkiksi liikuntarajoitteisuudesta, heikentyneestä kuulo- tai näkökyvystä tai merkityksellisten ihmissuhteiden puutteesta.

Yhteisiä kotiaskareita ja aktiviteetteja helpperin kanssa

Curon tarjoaa monipuolisia helpperi- eli kotiapulaispalveluita, jotka voivat lievittää vanhusten yksinäisyyttä ja parantaa heidän elämänlaatuaan merkittävästi. Kotiapulaiset auttavat ikäihmisiä monissa arjen tehtävissä, jotka eivät kuulu siivoojien tai hoitajien työtehtäviin. Seuraavassa on joitakin tapoja, miten helpperi voi olla avuksi.

 

Yhteiset kotiaskareet ja juttelu:

Helpperi voi auttaa vanhuksia päivittäisissä kotiaskareissa, kuten siivouksessa, pyykinpesussa ja kodin järjestelyssä. Näiden toimien lomassa käydyt keskustelut tuovat iloa ja vähentävät yksinäisyyden tunnetta.

 

Ulkoilu ja kävelyretket:

Säännöllinen ulkoilu ja kävelyretket helpperin kanssa auttavat ylläpitämään fyysistä terveyttä ja tarjoavat samalla mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen ja luonnosta nauttimiseen.

 

Ruoanlaitto ja leivonta:

Helpperi voi auttaa vanhusta ruoanlaitossa ja leivonnassa. Yksinäinen vanhus helposti säästää terveellisen ruokavalion valmistuksessa, ja päätyy syömään ravintoarvoiltaan köyhiä aterioita. Terveellisen ruoan lisäksi helpperin kanssa yhdessä puuhastelu tarjoaa myös iloisen aktiivisen hetken.

 

Vaatehuolto:

Vaatteiden pesu ja silitys voi olla haastavaa monelle ikääntyneelle. Helpperi voi huolehtia näistä tehtävistä ja varmistaa, että seniorilla on aina puhtaat ja siistit vaatteet käytössään.

 

Pelit ja muut aktiviteetit:

Yhdessä pelattavat pelit, kuten lautapelit tai korttipelit, tarjoavat hauskaa ja stimuloivaa tekemistä, joka auttaa pitämään mielen virkeänä.

 

Helpperiasiakkaan haastattelu

Marja-Leena, 71-v.

 

Curonin Effie-helpperi kävi avustamassa Marja-Leenaa neljän päivän ajan.

 

Missä asioissa helpperi oli apunasi?

“Helpperi oli niin joustava, että teki kaikki asiat, mitä ehdotin. Hän mm. leikkasi kaikki kasvit pihallani ja kiinnitti verhot korkealle. Ennen verhojen kiinnittämistä helpperi ompeli yhden verhon sopivan pituiseksi. Helpperi myös siivosi kotiani ja auttoi tavaroiden järjestelemisessä.”

 

Käykö luonasi muuta apua, millaista?

“Ainoa tyttäreni asuu toisella paikkakunnalla, ja muuta apua ei kotonani käy. Olen sinnikäs ja olen toistaiseksi pärjännyt itsekseni kotona asuen, mutta nyt kunto on mennyt selvästi huonommaksi. Koen, että ihmiset ympärillä välttelevät ja pelkäävät minua, koska minulla on perussairaus, joka näkyy ulospäin. Ehkä ihmiset ajattelevat, että jos he tulevat käymään, pyydän heiltä apua.”

 

Mikä helpperikäynnissä oli mukavinta? Mitä kieltä puhuitte?

“Mukavinta oli joustavuus ja se, että helpperi toi niin paljon positiivista energiaa taloon. Helpperi oli todella sydämellinen ja vilpitön ja kohtasi minut ennakkoluulottomasti. Minusta tuntui, että helpperi ei olisi ollut töissä ollenkaan, kun hän oli talossani. Puhuimme sekaisin suomea ja englantia sekä viittomakieltä.”

 

 

Lähteet:

https://www.valli.fi/wp-content/uploads/2019/12/Kuinka_paljon_Suomessa_on_yksinaeisiae_vanhuksia.pdf

Mielenterveystalo, yksinäisyys ja ikääntyminen, https://www.mielenterveystalo.fi/fi/ahdistus/yksinaisyys-ja-ikaantyminen

Tutustu myös muihin artikkeleihin